Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Componenten uit iPhone Apple
Componenten uit iPhone Apple
14 februari 2018

De circulaire belofte van Apple

Op een dag zijn alle materialen in een iPhone van Apple al eens eerder gebruikt. Aluminium, koper, tin, goud. Apple ontwikkelde de robot Liam om ingeleverde telefoons uit elkaar te halen om deze grondstoffen teruig te winnen. Leuk idee dat dit mogelijk de toekomst is van de iPhone  die je vandaag in de winkel koopt.

Wordt Apple de koploper in de circulaire economie? Weinig kopers van Apple producten staan stil bij deze vraag. Toch heerst in duurzaamheidsland Nederland een grote verwachting als het om het terugwinnen van grondstoffen gaat, zoals P+ enkele weken geleden constateerde. 

De belofte staat in het laatste Environmental Responsibility Report van Apple (2017). “We doen nu iets dat we zelden doen”, liet de woordvoerder van Apple op duurzaamheidsgebied weten, Lisa Jackson. Op het platform Vice“We kondigen een doel aan voordat we precies hebben uitgevogeld hoe we dat gaan bereiken. We zijn hier dus een beetje nerveus over, maar we vinden ook dat het heel belangrijk is. Als sector is dit de richting die de technologie moet inslaan.”

De weg is inderdaad nog lang. Volgens een rapport van de Verenigde Naties wordt nu niet meer dan 16 procent van alle e-waste op de wereld hergebruikt. Ook in de nieuwe iPhone van nu zit nu nog erg weinig hergebruikt materiaal, op de aluminium kast na.

Ergens in de toekomst wil Apple dus in het geheel geen grondstoffen meer gebruiken die de mijnbouw levert. De winning van kobalt in de Congo is niet goed voor het imago van elektronicafabrikanten. De Washington Post rapporteerde nog niet zo lang geleden over kinderarbeid bij de winning, die belangrijk is voor het maken van lithium-batterijen. Als reactie op deze berichtgeving hielp Apple het Responsible Cobalt Initiative op te richten, die de complete keten van aanlevering van kobalt doorlicht.

Apple heeft inmiddels de CO2-voetafdruk al teruggebracht van 137.2 kilo per product in 2011 naar 97 kilo per product in 2016.  In deze periode is elk jaar opnieuw een verlaging van uitstoot gerealiseerd. In totaal liep de uitstoot in 2016 toch nog op tot 29,5 miljoen ton. Veruit de meeste winst valt nog bij de productie te halen, die goed is voor 77 procent van de uitstoot: met name de energie die nodig is. Doel van Apple is om in 2020 meer dan 4 gigawatt duurzame elektriciteit op te wekken, waarvan de helft in China. Voor de productie van de aluminium kasten van de iPhones en andere apparaten maakt Apple nu al gebruik van schone waterkracht. In de Apple iPhone7 gaat al 27 procent minder ‘maagdelijk’ aluminium.

De robot Liam is nu eerst aan de slag met de iPhone 6S, die aan het einde van zijn levenscyclus begint te raken. Liam kan uit elke 100 duizend iPhone6-modellen zo’n 1900 kilo aluminium terugwinnen, 800 kilo koper, 0,3 kilo goud, 7 kilo zilver, 55 kilo tin, 24 kilo zeldzame metalen, 550 kilo kobalt en 3,5 kilo tungsten.

Bij telefoonaanbieders ligt inmiddels de nieuwe iPhone X in de etalage. Hij is populair vanwege de 12 megapixel camera en verkrijgbaar in de kleuren zilver en zwart. Het goedkoopste abonnement begint bij 17,50 euro per maand, met een looptijd van 2 jaar.