Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
ruud koornstra
ruud koornstra
24 februari 2012

Event Groen: MVO voor Henk en Ingrid

MVO is ook voor Henk en Ingrid, vond spreker Ruud Koornstra. Maar dan moet duurzame energie niet duur zijn. Zijn redenering bepaalde de sfeer op Event Groen in Leeuwarden.

Als het bekende echtpaar aan duurzame energie kan verdienen en werk voor zichzelf en hun kinderen kan scheppen, zal ook de PVV maatschappelijk verantwoord ondernemen omarmen. Dat viel op meerdere momenten te beluisteren op Event Groen, de eerste duurzaamheidsmanifestatie die door ondernemers met steun van overheden en AgentschapNL in het WTC werd georganiseerd. Ruud Koornstra, een van de hoofdsprekers, verwoordde dat pregnant: “Duurzame energie mag niet duur zijn, anders is het gewoon niet duurzaam.”

(Het was even goed kijken om Koornstra te herkennen. De laatste keer dat we hem publiekelijk zagen optreden had hij zich vermomd als rapper. Ditmaal hing er een baard van zeker een week aan zijn wangen).

Volgens een van de laatste Twittertellingen hadden zich aan de vooravond van de manifestatie al meer dan vierhonderd deelnemers aangemeld. Event Groen is namelijk niet zomaar een congres. Na de aftrap voor groene ondernemers gisteren kunnen ook consumenten zich tot zondagavond in een duurzame levensstijl rondwentelen. Voor hen staat op de beursvloer in het WTC een keur aan kraampjes opgesteld, gegroepeerd rond thema’s als lifstyle, wonen en voedsel, water, recycling en recreatie. En natuurlijk mobiliteit, innovatie en energie.

En juist om dat laatste draaide vrijwel de hele opening van Event Groen. Energie is immers economie, luidt de nieuwe slogan van het Ministerie van EL&I. “In tegenstelling tot vroeger belonen we niet langer deelbelangen”, vertelde Bert de Vries, directeur energie en duurzaamheid bij het ministerie. “Was de duurzame energiesector eerst ‘lousy business’, dankzij strengere regelgeving is de sector op de goede weg.” Maar daarvoor moeten wel eerst marktimperfecties worden opgeruimd, menen ondernemers. Bijvoorbeeld belasting op zelf opgewekte duurzame energie. Of wisselende accijnzen op groen gas. Volgens Fred Crone, burgemeester van Leeuwarden, vertraagt dat de uitrol van decentrale energievoorziening.

En daarmee is al veel bereikt, vooral door duurzame energiebronnen via ICT aan elkaar te koppelen. Op Event Groen presenteerden zich alle Nederlandse initiatieven: Zeewolde, Zaanstad en het vervolg op Hoogkerk. Zeewolde wil door slimme koppeling van wind en biogas binnen drie jaar volledig haar eigen duurzame energie opwekken. Zaanstad zet met ReloadIT in op energieopslag middels elektrisch vervoer. En uit Hoogkerk zijn al vijf proeftuinen voor slimme netten voortgekomen. Sensoren voor meting en monitoring worden steeds belangrijker, toonde Henk Seinen van het gelijknamige bouwbedrijf in een andere sessie aan. Daar liggen legio besparingsmogelijkheden en kansen voor groene ondernemers.

En Henk en Ingrid? Met voortdurend stijgende energieprijzen loont het, ook voor hen, om energiebesparende maatregelen te nemen. Bovendien zijn de prijzen voor zonnepanelen sinds 2009 met 29 procent gedaald. Mocht het bekende PVV-echtpaar ‘groen’ in hun achternaam hebben, dan kan het gratis naar binnen. Duurzaamheid is gewoon profijtelijk.

Website Event Groen

Tekst Tseard Zoethout