Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
boycot
boycot
05 februari 2016

Boycotten en Buycotten neemt toe in Nederland

Een-derde van de Nederlanders kiest bewust boodschappen (buycotten) die beter zijn voor het milieu of voor dieren. Steeds meer Nederlanders boycotten producten: 15 procent.

Dit blijkt uit cijfers die het Sociaal Cultureel Planbureau verzamelde voor de publicatie: ‘Kiezen bij de kassa’. De cijfers geven een gedetailleerd inzicht in de vraag wie in Nederland bepaalde producten bewust in de schappen laat staan.

In de studie zijn er twee data waarop is gemeten, 2002 en 2014. Vlak na de eeuwwisseling boycotte zo’n 10 procent van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder. In 2014 is dat percentage gestegen naar 15 procent. Het zijn vaker vrouwen die bewust stemmen met hun portemonnee: in 2002 12 procent en in 2014 al 17 procent.

Het zijn niet de jongste en oudste landgenoten die boycotten: de grootste groep zit tussen de 30 en 44 jaar: daar werd in 2002 12 procent geboycot en en 2014 18 procent.

Het zijn ook vooral de hoger opgeleiden met een hoger salaris die strengere keuzes maken. Maar groei zat er niet echt in deze groep. In 2002 waren ze al in de meerderheid met 20 procent en dat bleek in 2014 nauwelijks te zijn gestegen: 21 procent. Het SCP schrijft: “De groei zit dus met name bij hun spiegelbeelden: 30-plussers, mensen met een middelbare opleiding en mensen in het midden en aan de rechterkant van het politieke spectrum.”

Het SCP plaatst ook nog een terzijde, die gaat over leefstijlpolitiek en culture jamming. Dat zouden niche-activiteiten in Nederland zijn, geschat op maximaal 5 procent. SCP: “De groepen flexitariërs (vleesminderaars) en veganisten zijn in aantal toegenomen (respectievelijk van 70 procent naar 77 procent en van 16.000 naar 50- 70.000 mensen).

Onderzoeker Peggy Schyns zet in het rapport de literatuur op het gebied van maatschappelijk bewust consumeren op een rijtje en schetst de huidige stand van zaken rondom het fenomeen maatschappelijk bewust consumeren in Nederland. De auteur put hierbij uit literatuur, grootschalige enquêtes, gesprekken met experts, interviews met initiatiefnemers van duurzame voedselinitiatieven en uit bestaande duurzaamheidsmonitors.

Download het SCP rapport (pdf) hier.
 

Downloads

Meer info download je hier:

Kiezen bij de kassa SCP (3031 kb)