Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Ziekenhuisafval, foto Jurn de Winter
Ziekenhuisafval, foto Jurn de Winter
01 april 2017

MVO Nederland regisseert circulaire productontwikkeling

Circulaire producten ontwikkelen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. MVO Nederland regisseerde drie bijzondere ketenprojecten waar dit in korte tijd toch lukte. Een circulaire bak voor specifiek ziekenhuisafval, een circulair contract voor klimaatinstallaties en circulaire kabels voor de ondergrondse infrastructuur.

In de P+ Special van deze week worden deze drie ontdekkingsreizen naar vreemde kusten beschreven. Onderweg kwamen de deelnemers tal van onverwachte problemen tegen. Transitiemanagers Pieter van den Herik en Jolein Baidenmann vertellen hoe zij desondanks in ‘te korte tijd’ tot de eerste tastbare resultaten kwamen.

Van den Herik kon met zijn partners kabels en leidingen presenteren voor ondergrondse netwerken. Ze zullen na gebruik zonder probleem opgegraven kunnen worden. Dat kun je van 33 duizend kilometer waterleiding die nu nog in de grond ligt niet zeggen. Bij het vervangen daarvan komt zogenaamd ‘asbestcement’ mee naar boven. Daarvoor bestaat nu zelfs nog geen afvalverwerking.

Van den Herik van MVO Nederland zegt daarover in P+: “Je kunt aan de voorkant wel mooie dingen voor de toekomst ontwerpen, maar als je vergeet oude rommel netjes op te ruimen, schieten we niet erg op.”

Van den Herik ontwikkelde in een ander keteninnovatieproject een blauwdruk voor groene klimaatinstallaties voor gebouwen. Plus een voorbeeldcontract, waarin de ‘circulaire’ rol van aanbieders, gebruikers en uiteindelijk de verwerkers is neergelegd. De barrière in dit geval is de lage omloopsnelheid van zulke installaties. Ze gaan al gauw 15 jaar mee.

Transitiemanager Jolein Baidenmann vertelt in de P+ Special over het onderzoek met ziekenhuizen naar een betere verwerking van alle verpakkingsmateriaal, waaronder plastics, zoals die van infuuszakken. Als tastbaar resultaat rolde hier een circulaire versie van de afvalbak voor bijzonder ziekenhuisafval (SZA) uit. Het gaat dan om materialen die mogelijk besmet zijn met bacteriën of besmet bloed.

Baidenmann bracht alle ketenpartijen bij elkaar, die gezamenlijk een recyclaat van afvalplastic ontwikkelden, waarmee bakken kunnen worden gemaakt die stevig genoeg zijn om aan de hoge veiligheidseisen bij vervoer te kunnen voldoen. Het enige praktische probleempje waar nu nog naar wordt gezocht: de ‘circulaire’ SZA-bak is grijs, terwijl de medewerkers van ziekenhuizen gewend zijn aan fel geel. Het toevoegen van kleurstof zou het duurzaamheidsgehalte van de bakken echter verlagen. De speurtocht naar een simpele oplossing hiervoor loopt door, ook al is de ontdekkingsreis van MVO Nederland formeel afgerond. Een duurzame gele sticker misschien?

Baidenmann inventariseerde tal van andere plastic afvalstromen in ziekenhuizen, die ook voor praktische dilemma’s zorgen. Zo vertelden de verplegers dat zij in de operatiekamer graag de plastic en papierstromen in de operatiekamer willen scheiden, maar niet zien waar ze in de OK bakken voor die spullen kunnen neerzetten. Voor het verwerken van lege infuuszakken eist de verwerker een voorraad van 500 kilo, wat ook opslagproblemen oplevert.

In de P+ Special wordt dieper op deze baanbrekende ketenonderzoeken ingegaan. In het document zijn links naar de projectdocumenten opgenomen, waarin het proces uitvoerig wordt beschreven.

Download hier de P+ Special ‘Tastbaar’ over circulaire productontwikkeling.

Downloads

Meer info download je hier:

P+ Special Circulaire Productontwikkeling (2046 kb)