Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
florensis kenia vis
florensis kenia vis
23 september 2017

Florensis biedt Kenianen drinkwater en vis

Plantenteler Florensis heeft de Plantum CSR aanmoedingsprijs gewonnen. Het bedrijf toont grote zorg voor de medewerkers in Kenia, door ze schoon water te bieden, elke dag verse vis en ook de huisvesting te verbeteren.

P+ overhandigde de prijs tijdens de jaarvergadering van de brancheorganisatie Plantum, in de Nieuwe Kerk in Middelburg. Volgens de jury overstijgt het MVO-beleid van deze teler de eigen branche en kan het een voorbeeld zijn voor andere sectoren. Het doet zelfs denken aan de verlichte ondernemers die een eeuw geleden woonwijken voor hun medewerkers bouwden, zoals Batadorp bij Arnhem. En daarbij ook nog sportclub oprichtten, zoals PSV. Florensis krijgt van MVO Nederland een jaar lang gratis partnerschap aangeboden om zo de ervaringen uit te wisselen.

Wat is er zo bijzonder aan de initiatieven die Florensis onderneemt? Schoon drinkwater is een groot goed, overal ter wereld. Maar in Naivasha is dit niet vanzelfsprekend. Naivasha ligt in de Rift vallei, een zeer actief vulkanisch gebied. Dit zorgt ervoor dat er fluoride uit het gesteente loskomt. Dit ‘vervuilt’ het grond- en bronwater.

In Nederland zijn we gewend om tandpasta met fluoride te gebruiken en als kind krijg je zelfs extra fluoride voor het versterken van je tanden. Echter, te veel fluoride maakt je tanden bruin en op den duur zelfs broos. Maar niet enkel je tanden, ook je botten worden broos.

Het bronwater in Naivasha heeft een fluoridegehalte van tussen de 20 en 45 mg/l. De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) geeft als richtlijn <1.5 mg/l. Dit is de voornaamste reden dat Florensis enkele jaren geleden in Kenia een omgekeerde osmose drinkwater unit (RO) heeft aangeschaft.

Het bedrijf schrijft over de inspanningen: “Al onze werknemers in de kwekerij, ons dorp en kinderdagverblijf gebruiken dit drinkwater. En vele collega’s die niet in ons dorp wonen, nemen ’s avonds jerrycans met water mee naar huis. Dit project heeft ervoor gezorgd dat er nu 700 m3 schoon drinkwater per maand wordt geproduceerd en dat het aantal door water overdraagbare ziektes op de farm met 50 procent is afgenomen.”

Hier blijft het niet bij, want de waterzuivering heeft een nadeel. Florensis: “Voor elke 5 liter drinkwater die we produceren hebben we ook 4 liter afvalwater. Dit afvalwater heeft simpel gezegd alle nutriënten en zouten in zich die in de totale 9 liter zaten.  Het water werd altijd naar een zelf aangelegd nat gebied getransporteerd, waar het wordt gezuiverd voordat het terug het meer in stroomt. We hadden al vaker ideeën om meer met dit water te doen. De pompen draaien toch en we zouden meer moeten kunnen doen dan alleen suikerriet en bananen telen in het wetland. Na wat navraag en onderzoek kwamen we op het idee van visteelt. Na navraag gedaan te hebben bij de universiteit van Wageningen kwamen we er al snel achter dat zowel Tilapia als Afrikaanse meerval goed tegen zout water kunnen en zeker tegen de gehaltes die wij in ons afvalwater hebben. Het duurde niet lang of we waren in gesprek met Jambo Fish, dit is een Keniaans bedrijf met een Nederlandse partner (Fleuren & Nooijen) met jarenlange ervaring in internationale visteelt.”

Inmiddels staan er sinds twee jaar 5 tanks tussen de irrigatie silo’s. Elke tank bevat tussen de 250 en 500 meervallen (Clarias gariepinus).

Florensis: “We krijgen de meerval geleverd als kleine vingerlingen en verschillend voer voor de verschillende stadia. We hebben elke maand een tank met visjes gevuld, met het idee dat we uiteindelijk ook elke maand een tank zullen kunnen oogsten.”

Na vijf maanden kon de eerste vis geoogst worden en meer dan 200 werknemers gingen trots en blij naar huis met een verse vis uit ons eigen visproject. De vis staat nu elke dag op het menu op het bedrijf. Dat is bijzonder, want een stuk vlees/vis kunnen eten is in Naivasha bijna nog minder vanzelfsprekend dan schoon drinkwater. In de afgelopen twee jaar is er door dit project ongeveer 7500kg vis geproduceerd waar 380-680 werknemers in het hoog seizoen elke twee maanden en in het laagseizoen1 keer per maand gebruik van maken.

Florensis: “Als laatste onderdeel van dit proces gaat het afvalwater via ons constructed wetland, waar wij bananen en suikerriet verbouwen voor de bijna 110 kinderen in ons kinderdagverblijf en de werknemers, voordat het wordt geloosd in een delta. Op ons riparian land zorgt het water voor de bomen, struiken en gras waar een grote hoeveelheid dieren van leven, zoals: giraffes, buffels, waterbokken en zebra’s.”

Florensis is inmiddels ook begonnen de huisvesting van de medewerkers te verbeteren.

Meer over de Plantum CSR-beleid