Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
fmo solar off-the-grid
fmo solar off-the-grid
04 maart 2018

FMO versnelt wereldmarkt solar

Door het installeren van off-grid zonnepanelen is inmiddels wereldwijd al 28,6 miljoen ton aan CO2-uitstoot voorkomen. De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO wil deze ontwikkeling versnellen door financieringsvormen te ontwikkelen om deze oplossingen net zo succesvol te laten zijn als het bouwen van gigantische zonneparken in Zuidoost-Azië, waar de bank een opvallend rendement mee maakte.

De P+ Special van deze week gaat over de wereldmarkt voor solar. Dit naar aanleiding van het congres ‘Making Solar Bankable’ in Amsterdam waar financiële experts uit de hele wereld op zoek gingen naar nieuwe financiële constructies om zonneprojecten op te schalen.

Aan het woord komen onder andere twee investment officers van FMO, die vertellen over hun praktijkervaringen met grote zonneparken in Azië en off-grid projecten in Afrika.

Keesjan de Kruijf maakte vorig jaar een prachtig rendement bij verkoop van Equis uit Maleisië, ontwikkelaar van duurzame energie. FMO hielp Equis nog maar enkele jaren geleden aan een startkapitaal van 20 miljoen dollar. Eind vorig jaar werd het verkocht voor niet minder dan 3,7 miljard dollar. De Kruijf in de P+ Special: “We hebben twee keer de investering terugverdiend.”

Bernhard Westerouen van Meeteren op zijn beurt was betrokken bij de schenking van off-grid solar-systemen aan 11 afgelegen dorpen in Senegal: “Dat kost 55 duizend euro in totaal. En dat is haast niks. Voor 200 euro kostprijs per huis hebben deze mensen nu energie.”

Op sessies van ‘Making Solar Bankable’ ging grote verwachting uit van een nieuw financieringssysteem om gevaarlijke en ongezonde kerosinelampen te vervangen voor eenvoudige tot zeer uitgebreide systemen met pv-panelen als basis. Twee jonge ondernemers presenteerden zich in Amsterdam, de ene afkomstig uit Midden-Amerika, de andere uit India. Juan Rodriguez van Kingo Energy uit Guatemala en Amitesh Sinha van Greenlight Planet uit Mumbai bleken onafhankelijk van elkaar complete energiepakketten aan te bieden, met zonnepanelen als centraal hart. Er zijn nar keuze en draagkracht zelfs tv-toestellen bij inbegrepen.

Het interessante van de financieringsconstructies van beide jonge ondernemers is: ze gaan uit van het principe ‘pay-as-you-go’. Gebruikers kunnen de installatie op afbetaling krijgen. Het maandelijkse bedrag aan aflossing is bovendien afgestemd op de kosten die een huishouden nu kwijt is aan kerosine. Voor de werelddoelen telt mee dat deze fossiele brandstof niet langer bijdraagt aan het opwarmen voor de aarde. Voor de Afrikaan is het niet onbelangrijk dat er nogal eens ongelukken gebeuren met de brandstof, soms zelfs met dodelijke afloop. Maar ook als de hut niet in vlammen opgaat, zorgen kerosine en paraffine door inademing voor gezondheidsschade. De periode van ‘afbetaling’ duurt, afhankelijk van de omvang van het pakket, van zes maanden tot acht jaar. Betalingen gaan vaak via de mobiele telefoon.

Van Meeteren van FMO zegt in P+ dat zulke aanbieders graag naar Afrika komen. Greenlight Planet doet dit nu ook al, met een bruggenhoofd in Kenia. “De financieringsmethodiek is ingebouwd. Zo kun je bouwen aan een paar miljoen homesets, zelfs complete minigrids, waar meerdere huishoudens gebruik van maken. Het is nog wel wat duurder dan een on grid zonnepark. Maar ik voorzie dat de prijzen van off-grid en on-grid op enig moment bij elkaar in de buurt gaan komen.”

Onderzoekers gaan uit van een totale off grid-markt van 8 miljard dollar aan omzet in 2022. De verwachting is dat per jaar worden zo’n 72 miljoen installaties worden verkocht.

Webtip: Lees deze uitgebreide P+ Special over de wereldmarkt voor solar.

Downloads

Meer info download je hier:

FMO wereldmarkt voor solar (2104 kb)