Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Silas, beeld uit de documentaire
Silas, beeld uit de documentaire
16 maart 2018

Ontmoet de levende held Silas uit Liberia

Een levende held ontmoeten? Dat kan tijdens het filmfestival Movies that Matter. Silas Siakor uit Liberia. Een strijder tegen de kaalkap in een van de weinige landen in West-Afrika waar nu nog steeds prachtig tropisch regenwoud overeind staat. Proudly presented by IDH, die afspraken maakt ter bescherming van deze bossen.

Silas Siakor kun je met recht een held noemen. Deze schuchtere Liberiaan speelde met zijn leven toen hij de roof van hout en diamanten door oorlogsmisdadiger Charles Taylor documenteerde. En hij bracht de voormalige Liberiaanse president en donor darling Ellen Johnson Sirleaf ernstig in verlegenheid door een groot corruptienetwerk rond haar bloot te leggen.

Tegenwoordig werkt Siakor bij IDH samen met de palmoliesector. Hij heeft zijn voormalige opponenten zover gekregen dat ze de  opbrengsten van hun plantages ook ten goede laten komen aan de overheid en de lokale gemeenschappen. Siakor: “We bekritiseren niet alleen, we komen terug om het probleem te helpen oplossen.”

In de indrukwekkende documentaire Silas leggen Anjali Nayar en Hawa Essuman gedurende een aantal jaren vast hoe Siakor de held wordt van de lokale gemeenschappen, de corruptie rond Sirleaf in kaart brengt en meedoet aan de parlementsverkiezingen. Hij wordt niet gekozen – een echte held heeft ook trekken van een antiheld.

Tussen 1989 en 2003 is Liberia het toneel van twee gruwelijke burgeroorlogen, met Charles Taylor in de hoofdrol. Taylor financiert zijn rebellenleger met de verkoop van illegaal gekapt hout en bloeddiamanten. Dat weten we precies door Siakor, die de roof zorgvuldig documenteert. Dit gevaarlijke en belangrijke werk levert hem in 2006 de prestigieuze Goldman Environmental Prize op, een soort Nobelprijs voor het milieu.

Na het gedwongen aftreden van Taylor – die zijn dagen in een Britse cel slijt - vinden er in 2005 democratische verkiezingen plaats in Liberia, gewonnen door Ellen Johnson Sirleaf. Met haar Harvard-opleiding en carrière als Wereldbank-econome is ze de lieveling van de internationale gemeenschap. Sirleaf belooft een eerlijke regering en ‘no more corruption’. Silas stemt vol overtuiging voor Sirleaf. “We geloofden in haar”.

Onder Sirleaf gaat de illegale houtkap gewoon door. Tijdens haar presidentschap wordt een kwart van het land, en ongeveer een derde van het totale bosareaal, illegaal vergund. Siakor en zijn medewerkers van het Sustainable Development Institute brengen met behulp van smartphones en de TIMBY-app (This Is My Back Yard) die illegale kap ten behoeve van palmoliebedrijven in beeld. Na de ebolacrisis, die Liberia keihard raakt omdat er al decennia niet in de gezondheidszorg wordt geïnvesteerd, leggen Siakor en de zijnen het corruptienetwerk rond Sirleaf bloot. Corruptie, collusie en vriendjespolitiek zijn de belangrijkste oorzaken.

Activisme op het scherp van de snede heeft een prijs. In het geval van Siakor is dat de ongelooflijke stress waaraan hij bloot staat, al is hem dat niet aan te zien. Maar de camera legt mooi vast hoe Siakor tijdens een doktersbezoek zijn kaken niet kan ontspannen. Zijn vrouw Marlay geeft commentaar: “Alleen in zijn werk kan Silas zich ontspannen. Hoe meer stress hij heeft, hoe meer hij werkt.”

Silas is te zien tijdens Movies that Matter in Den Haag, op zaterdag 24, zondag 25, dinsdag 27 en woensdag 28 maart. Na elke vertoning is Siakor aanwezig om vragen te beantwoorden.

Tekst Han van de Wiel