Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
landscapes
landscapes
29 mei 2016

IDH: Verdienen aan herstel landschappen

Tropische bossen herbeplanten en daar nog geld aan verdienen ook. Dat is de opgave waar Daan Wensing van het Initiatief Duurzame Handel (IDH) voor staat.

Onmogelijk? De nieuwe P+ stelt vast dat de bioloog /bedrijfskundige Wensing (1980) al eerder bewees dat het kon. Hij heeft de netwerken mee, plus de steun van internationale verdragen. En geld is er ook al. Hij reist met zijn baanbrekende businessplannen de wereld over. Onder andere naar Kenia, Brazilië, Indonesië en in vier andere landen.

Hij heeft een bijzonder levensverhaal.

Als kind speelde hij elke dag in de dierentuin. Helemaal toevallig was dat niet, zijn vader was ‘biologisch directeur’ van Burgers’ Zoo in Arnhem. “Elke dag weer even kijken of er nieuwe dieren bij waren gekomen”, herinnert hij zich. Dat moest wel tot een tegenreactie leiden. “Als puber wilde ik piloot worden. Maar toen ik weer bij zinnen kwam, ben ik toch ook biologie gaan studeren.”

Anders dan zijn vader, die meehielp om ecosystemen binnen een dierenpark in te richten, koos zoon Wensing voor het behoud van echte natuurparken. Maar dat viel erg tegen, merkte hij toen hij voor het eerst in Chili aan de slag ging om echte ecosytemen te rededen. “Eigenlijk was er maar één probleem: geen geld.”

Met die wijsheid vervolgde hij zijn studie, maar nu aan de Nyenrode Business Universiteit, waar hij een master business bedrijfskunde haalde. En toen de proef op de som, voor het Wereld Natuur Fonds naar Zuid-Afrika om daar de zwarte neushoorn te beschermen. Wensing ontvouwde een plan waar winst in zat voor landbezitters. Ze begonnen met het fokken van de dieren gingen fokken om die met winst door te verkopen aan andere parken. Daarnaast ontvingen ze ook nog eens toeristen. Wensing over dit business model: “Ze kunnen er de Big Five zien. En de eigenaren kunnen de helft van nakomelingen op hun balance sheet zetten.” Het resultaat: de buitengewoon zeldzame zwarte neushoorn is binnen die parken goed beschermd tegen stropers, die in de eerdere periode 1969-1977 bijna 8.000 dieren doodschoten, om de hoorn te kunnen verkopen. “Zo is het gegaan. En dit ben ik de rest van mijn leven blijven doen”, vat de jonge vader Wensing de wording van zijn missie bondig samen.

Complexer is het wel geworden, want inmiddels is Wensing programma directeur ‘Landscapes’ bij het Initiatief Duurzame Handel (IDH). Binnen de nieuwe organisatie ISLA (Initiative for Sustainable Landscapes) overziet hij wereldwijd maar liefst elf verschillende landschappen. Daaronder ook Mato Grosso, een deelstaat in Brazilië, deels in en deels onder het Amazonewoud gelegen. Het zijn bovendien gebieden die zowel ontgonnen zijn voor agrarische gebruik, als nog uit stukken oorspronkelijke natuur bestaan, inclusief dieren en vogels die hun leefgebieden kleiner zagen worden. De opgave voor Wensing nu is deze economische en ecologische activiteiten niet alleen te beschermen, maar zelfs te versterken. Groei zonder natuurlijke schade, als het kan zelfs herstel van oorspronkelijke natuurwaarden.

Hoe dat gaat? Lees het artikel in de nieuwe P+ met daarin uitgebreid de aanpak die Wensing en IDH uitstippelen. De PDF is gratis.