Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Oikocredit
Oikocredit
27 maart 2016

Oikocredit blijft dividendmachine

Een netto dividend van 1,55 procent, jaar in, jaar uit. Het nog steeds groeiende aantal beleggers in het Oikocreditfonds wist zich ook dit jaar weer veilig voor onrustige financiële markten.

Oikocredit belegt vooral in instellingen voor microfinanciering en telt inmiddels 809 partners in 69 landen. Bijzonder is dat deze markt geen last heeft van alle angsten die de afgelopen maanden op de financiele markten heersten. Was het niet Griekenland, dan was het wel China of de olieprijs die beurshandelaren manisch-depressief maakten. Vooral het laatste.

De grafiek van de groei van dit Oikocreditfonds trekt zich hier niets van aan en toont een constante, zoals je die zelden of nooit tegenkomt. Je ziet een grafiek als een gloeiend omhoog lopende dijk, die sinds 2006 met exact 18 graden stijgt.

Zo’n constant resultaat leverde Oikocredit de laagst mogelijk risicorating van 1 op een schaal van 7 op. Dit beeldmerk is vandaag in de gepresenteerde essentiële beleggersinformatie niet meer terug te vinden, zelfs niet in de prospectus, ook al is het resultaat niet anders dan in 2007, toen dit logo werd ingevoerd. P+ maakte toen melding van dit wapenfeit. Ondanks dit bijzondere pluspunt, besloot Oikocredit later toch het gebruik van de risicometer achterwege te laten. De AFM staat dit toe. "Het was onhandig in de online bannering", aldus een medewerkster. "Je moet die meter of nooit, of overal gebruiken. We hebben toen besloten ermee te stoppen."

Het maakte beleggers blijkbaar niet uit,  er werd vorig jaar voor meer dan 100 miljoen euro extra ingelegd. Als een belegging al jarenlang zo veilig is, en de spaarrente die banken bieden zo laag, is de keuze niet zo moeilijk om voor het iets hogere rendement te gaan, en daar ook nog eens ondernemerschap in ontwikkelingslanden mee te stimuleren.

Als hoogtepunten voor het afgelopen jaar noemt Oikocredit:

+ 23 procent groei van ontwikkelingsportefeuille tot een niveau van 900 miljoen euro.

+ Record instroom van 102 miljoen euro netto aan toevertrouwde middelen

+ Netto geconsolideerd resultaat van 15,4 miljoen euro

+ Een stabiel voorgesteld dividend van 2 procent in totaal (waar de beheerskosten nog van af gaan).

Oikocredit investeert al enige jaren intensief in Afrika, een belangrijke groeimarkt op het gebied van microkrediet. In 2015 groeide Oikocredit’s portefeuille met maar liefst 52 procent tot een niveau van 158 miljoen euro. Met name in de dienstverlening aan microfinancieringsinstellingen en boerencoöperaties is stevig geïnvesteerd. Inmiddels vertegenwoordigt Afrika dan ook 18 van de totale portefeuille.

Oikocredit claimt hiermee een flinke voorsprong te hebben op andere financiers in de sector. Een andere aanbieder is bijvoorbeeld het ASN-NOVIB Microkredietfonds, dat wel de risico-indicator toon met een risicofactor 2 of een schaal van 7. Het rendement van dit fonds is dan ook iets meer wisselend, met hogere pieken zoals 5,74 procent in 2014 en 1,31 procent in 2015 (bron: Morningstar). Over tien jaar geannualiseerd bood de ASN bank wel een stevig hoger rendement dan Oikocredit, met 4,16 procent.

Website Oikocredit

 

Downloads

Meer info download je hier:

Beleggersinfo Oikocredit (30 kb)