Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
storm EVA
storm EVA
17 januari 2016

Klimaatverandering kost verzekeraars weer tientallen miljarden

Natuurrampen hebben verzekeraars in 2015 weer zeker 24 miljard euro gekost, waarvan een fors deel veroorzaakt werd door de opwarming van de aarde.  Dat maakte herverzekeraar Munich Re bekend.

En dan waren de cijfers over 2015 nog een meevaller. In 2014 bedroeg de schade 28,5 miljard  euro en dat was weer lager dan gemiddelde over de laatste tien jaar, dat maar liefst 51,3 miljard euro bedroeg. De schade zou vorig jaar veel groter zijn geweest, als de storm Patricia bij een stad in Mexico aan land zou zijn gekomen, in plaats van bij een natuurgebied. De storm is recordhouder met windstoten van 340 kilometer per uur.

Niet alle natuurrampen hebben een relatie met de opwarming van de aarde. De aardbeving in Nepal heeft meer met lang durende geologische processen te maken, onderaardse tektonische lagen die verschuiven en voor enorme spanningen zorgen. Het ‘jonge’ Himalayagebergte  is zo ontstaan.

Door deze aardbeving en andere rampen verloren wel veel meer mensen dan in voorgaande jaren hun leven: 23 duizend bij elkaar, terwijl dat er in 2014 ‘slechts’ 7.700 waren. In totaal stierven de afgelopen 30 jaar al 54 duizend mensen door natuurrampen. De tellingen moeten gezien worden als een schatting: in arme landen is het lastig vast te stellen hoeveel mensen er door droogte om het leven komen.

Duidelijk aan de opwarming van de aarde gerelateerd is het fenomeen El Niño, dat vorig jaar voor een opvallend droge zomer in Nederland zorgde en momenteel voor een vrijwel vorstvrije winter, zeker langs de kust. Maar ook is dit verschijnsel verantwoordelijk voor miljarden dollars aan schade in Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost Azië, waar enorme hittegolven ontstonden.

Munich Re stelt dat de overstromingen in het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië vorige maand ongeveer 700 miljoen euro aan schadeclaims gaan opleveren. Volgens de herverzekeraar hebben de overstromingen als gevolg van de storm Eva voor een totale schade van meer dan 1 miljard euro gezorgd. Klimaatverandering kan een rol spelen bij de overstromingen, erkent ook de verzekeraar.

Niet alle schade is verzekerd. Over de periode 1985-2014 is er voor 119 miljard euro aan schade geweest, maar was slechts 31 miljard euro verzekerd. Dat gold ook voor de ramp in Nepal, van de 4,4 miljard aan schade was slechts 192 miljoen euro verzekerd. Meer ontwikkelingslanden kampen met hetzelfde risico. De verzekeringssector heeft hier nog geen oplossing voor gevonden, ook al zijn er regionale ‘pools’ ontwikkeld, bijvoorbeeld voor het Caraibisch gebied  en Afrika.

Heel kostbaar voor de verzekeraars was de harde winter van 2014 in Boston, waar maar liefst drie meter sneeuw viel.

Het complete overzicht van natuurrampen in 2015 van Munich Re