Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Prijswinnaar Kamphuis en Zijlmans
Prijswinnaar Kamphuis en Zijlmans
04 december 2016

Fietsende Nederlanders leven half jaar langer

Omdat Nederland zoveel fietspaden en fietsers heeft, leven we een half jaar langer. Aldus universitair docent Carlijn Kamphuis, die deze week de ‘For Women in Science’ beurs won van L’Oréal-Unesco.

Kamphuis (1979), (links op de foto), werkt bij de onderzoeksgroep ‘Healthy Urban Living’ van de Universiteit van Utrecht. Wat is de relatie tussen de leefomgeving en onze gezondheid, is haar onderzoeksvraag. Hoe kan het dat in een wijk van Utrecht een veel lagere levensverwachting is dan in de wijk die daar pal aan grenst? In de ene buurt worden mensen gemiddeld 72 jaar, terwijl even verderop 60 jaar de norm is.

Door te onderzoeken of er een aantoonbare relatie is tussen de beschikbaarheid van goede fietspaden en een betere gezondheid, wil ze de stad leefbaarder maken. Wanneer er aantoonbaar bewijs is, kunnen beleidsmakers de stad leefbaarder maken.

Kamphuis: “Het is natuurlijk niet de enige factor. Ook van belang is de beschikbaarheid van gezond voedsel. Die kwestie speelt heel erg in de Verenigde Staten. Daar zijn hele stadsdelen waar geen gezond voedsel meer te krijgen is, alleen fast food. Dat is in Nederland niet zo, waar je overal nog wel supermarkten met verse groenten en fruit kunt vinden. Maar rond stations vaak weer niet. Wie dan trek heeft, komt bij een snelle hap terecht.” De vraag die dit oproept: wat maakt het voor je eetpatroon uit hoeveel snackbars je passeert op je dagelijkse route door de stad?

Ook Maeike Zijlmans (1978) (rechts op de foto) kreeg een Nederlandse beurs. De neurologe doet baanbrekend werk dat ‘over 30 jaar’ epilepsie moet voorkomen. Ze onderzoekt de signalen die ten grondslag liggen aan de aanvallen en ontwikkelt een nieuwe aanpak: ‘epilepsiechirurgie’. Zijlmans werkt voor het UMC in Utrecht.

Het was in Nederland voor de vijfde keer dat de ‘For Women in Science’ beurzen worden uitgekeerd. De organisatoren hopen op deze manier bij te dragen aan de toename van het aantal vrouwelijke hoogleraren. Sinds de oprichting in 2012 (in Nederland) zijn telkens twee jonge vrouwen beloond voor hun uitmuntendheid in werk, moed en wetenschappelijk werk. De beurzen ter waarde van 25.000 euro geven de vrouwen de mogelijkheid tot een onderzoeksverblijf van drie tot vijf maanden aan het NIAS om daar in alle rust verder te werken aan hun onderzoek, bijvoorbeeld door wetenschappelijke publicaties te schrijven. L’Oréal- UNESCO reikt de prijs ook in meer dan 100 andere landen uit: er zijn de afgelopen 18 jaar al 2.530 vrouwelijke wetenschappers ondersteund. Twee van de laureaten ontvingen later ook een Nobelprijs.

Meer over het programma ‘For Women in Science’.