Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Opgetopte flat in Amstelveen
Opgetopte flat in Amstelveen
30 mei 2024

‘Optoppen’ van de stad met licht hout

Verhoog verouderde portiekflats met lichtgewicht houten appartementen. Bouwen met Cross Laminated Timber (CLT) scheelt 20 procent aan gewicht ten opzichte van beton. Dat advies geeft Peter Fraanje namens het wetenschapsnetwerk Het Groene Brein in de P+ Special ‘Woningnood oplossen met biobased bouwen’.

Fraanje, werkzaam bij Built by Nature, zegt: ‘Optoppen met biobased materialen kan vaak tot drie woonlagen hoog, zonder de noodzaak om de fundering van een gebouw te versterken. In recordtempo zijn prefab-units geplaatst en bewoonbaar, om zo de woningnood in de steden te verlichten. Dat maakt biobased bouwen tot de snelste oplossing voor het urgente maatschappelijke probleem van de woningnood.”

De provincie Noord-Holland is er klaar voor, zo blijkt ook in deze P+ Special. In het subsidieprogramma ‘Kansen voor West’ van 2,5 miljoen euro is uitdrukkelijk de mogelijkheid van medefinanciering opgenomen om bestaande gebouwen in de provincie ‘op te toppen’. Met name woningbouwcorporaties kunnen met deze financiele ondersteuning aan de slag.

De eerste Best Practices zijn er al. In twee jaar veranderde een ‘horrorflat’ in Amstelveen in een toekomstmodel voor het ‘verdichten’ van de stad. Beter gezegd: als voorbeeld voor het zogenaamde ‘optoppen’ van de stad. 

Woningbouwvereniging Eigen Haard zette op het dak van de Aquariusflat 34 extra woningen van hout. Het idee is dat er boven de stad nog volop ruimte is voor uitbreiding van woningen. De fundamenten van gebouwen kunnen lichtgewicht biobased bouwmaterialen goed dragen.

Het project heeft veel aandacht getrokken, vertelde Jeroen Eijkelboom aan de website Architectenweb. Als hoofd realisatie bestaande bouw bij ERA Contour was hij de verantwoordelijke projectleider van de renovatie van dit sociale huurcomplex, waarbij hij het vijf verdiepingen tellende gebouw volledig stripte tot op het betonnen skelet. “Tijdens de renovatie kregen we veel bezoek van vertegenwoordigers uit de corporatiesector en overheid. Aquarius wordt gezien als een voorbeeldproject van hoe we meer woningen kunnen realiseren binnen de bestaande woningvoorraad. Dit soort renovatietrajecten bieden de mogelijkheid om snel op te schalen in de woningproductie en haalbaar te verduurzamen. Je herkent het nu bijna niet meer terug. Je woont hier mooi, uitkijkend over het groen aan de stadsrand van Amstelveen.”

De provincie Noord-Holland was een van de opdrachtgevers naar een uitgebreid rapport 'Handreiking optoppen 1.0: delen is vermenigvuldigen' door de STEC Groep, om het optoppen van gebouwen in steden te versnellen.

Een van de conclusies: projecten moeten binnen twee jaar te realiseren zijn door snellere vergunningsprocedures en vroegtijdige participatie.

Dit artikel maakt als kader deel uit van de gratis te downloaden P+ Special ‘Woningnood oplossen met biobased bouwen’.