24 Dec 2018

De enige kloppende lijst van grootste zonnedaken

PV-panelendak

Op internet buitelen de bedrijven over elkaar heen die claimen het grootste zonnedak van Nederland te hebben. Maar sommigen die beweren ‘de grootste’ te hebben, blijken in werkelijkheid nog geen paneel te hebben geïnstalleerd. Twee voorbeelden daarvan zijn Tata Steel en CoolBlue. In de P+ Special ‘Straks: toekomstig energielandschap’ staat de enige goede lijst van grootste zonnedaken op bedrijfsgebouwen. Greenport Venlo XXL-distributiecentrum is op dit moment de enige echte winnaar.

Straks komt er een einde aan de woestijnen van bitumen daken in Nederland. Denk aan het plaatsen van pv-panelen op de eindeloze vlaktes aan platte daken van groothandels, logistieke centra, productiehallen, veilingen, kantoorgebouwen, maar ook de schuine daken van boerderijen en andere bedrijfsgebouwen. 

Voordat het idee voor een zonneweide op land opkomt, moeten eerst de daken worden benut, luidt het kabinetsstandpunt over de Nationale Omgevingsvisie. Ook de daken van bedrijven moeten eerst gebruikt worden. In 2015 berekende Holland Solar al dat de industrie op deze wijze voor 19 Petajoule aan groene stroom kan leveren in 2050. Er is voor 400 km2dak beschikbaar, vooral in Zuid-Holland, waar nu 75,5 km2nutteloos ligt te zijn.

Wanneer je afgaat op de vele claims op internet, zou de beoogde ‘wereldrecordhouder’ pv-panelen Tata Steel IJmuiden moeten zijn. Meer dan de helft van het dak van de Hoogovens zou met pv-panelen zijn bedekt. Het staat zo zelfs al in het jaarverslag: 80.0000 pv-panelen. In werkelijkheid zijn de Hoogovens helemaal geen winnaar. Bij dringende navraag of die panelen er echt wel liggen, ja of nee, geeft een woordvoerder van Tata Steel door dat “er sprake is van oponthoud”. Hetzelfde geldt voor Coolblue Tilburg. Het zonnedak van 88.000 vierkante meter bestaat voorlopig alleen als aankondiging op het internet, niet in werkelijkheid. “We zijn er nog mee bezig”, aldus de woordvoerder, vrolijk.  

Zonder veel ophef plaatst KiesZon op vijf daken van CWT in de Amsterdamse haven ook 41.114 pv-panelen. Op de drie distributiecentra van Dokvast komen ruim 41.500 pv-panelen. Op het distributiecentrum CBRE GI in Nieuwegein 14.000 panelen. Ook komt er een fors zonnedak op het carport van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten (9.000 pv-panelen). In 2019 komt er dus nog heel veel bij.

Nu al gerealiseerd zijn deze zonnedaken:

Greenport Venlo XXL-dc:  28.000 pv-panelen

TT Assen: 21.000 pv-panelen

Scania Zwolle: 21.000 pv-panelen 

Home Center Wolvega: 15.000 pv-panelen

 Amerikahaven Amsterdam: 9.660 pv-panelen

Nissan Amsterdam: 9.000 pv-panelen

Bunnikplants in Bleiswijk: 7.500 pv-panelen

Caravanloods in Tinte: 7.200 pv-panelen

Johan Cruijff ArenA: 4.200 pv-panelen

Het laatste voorbeeld van het stadion van Ajax, hoe a-typisch ook, sluit aan op wat er op een gemiddeld bedrijfsgebouw aan zonnepanelen past. Het zijn er tussen de vier- en vijfduizend, volgens het Groningse bedrijf Soleila. 

Lees in de P+ Special “Straks: toekomstbestendig energielandschap” waarom bedrijven zo traag zijn met het in gebruik nemen van hun lege daken.

Met dank aan Erik van Erne, voor het completeren van deze lijst.

Reacties op dit bericht

Erik van Erne ()
Deze hoort zeker in het rijtje thuis Drie Zonnedaken Op Distributiecentra DOKVAST Met 41.536 Zonnepanelen by KiesZon https://buff.ly/2TVfSF7
Erik van Erne ()
En nog een toevoeging: Zonnedak Home Center Wolvega met 15.000 Zonnepanelen by GroenLeven https://buff.ly/2TljI9C
Erik van Erne ()
Om het lijstje compleet te maken: Zonnedak Sportcentrum De Uithof Den Haag Met 8.000 Zonnepanelen by GroenLeven https://buff.ly/2rE2Q1Z Zonnedak – Zonnecarport Ziekenhuis Nij Smellinghe Drachten: 9.000 Zonnepanelen by GroenLeven https://buff.ly/2NSPIPC Zonnedak Met 10.000 Zonnepanelen op Distributiecentrum Ter Haak Amerikahaven Amsterdam https://buff.ly/2LMe4tJ Zonnedak De Groot Vroomshoop Met 14.000 Zonnepanelen by Pure Energie https://buff.ly/2NRoVDE Zonnedak Op Distributiecentrum CBRE GI in Nieuwegein Met 14.000 Zonnepanelen by KiesZon https://buff.ly/2Rl0pwn Groot Zonnedak Met 41.114 Zonnepanelen op Vijf Daken van CWT in Amsterdam by KiesZon https://buff.ly/2OHv0mS
Leon Bruinen ()
In Tinte op de Koneweg liggen 7200 x 315Wp panelen die hoort ook in het rijtje thuis. Vergeet ook niet Bunnikplants in Bleiswijk met 9000 panelen van gemiddeld 260wp