Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
28 december 2011

Knoflookkoeien minder winderig

Het allergekste dierennieuws van 2011? Heel bijzonder was het bericht dat het voeren van knoflook de winderigheid van koeien behoorlijk doet afnemen. Dat scheelt zowat de helft aan uitstoot van het broeikasgas methaan.

Het idee kwam, het kan bijna niet anders, van Britse wetenschappers. Verkleden ze zich in vrije tijd niet als vrouw, dan bestuderen ze wel het achterwerk van koeien. Uiteraard tegen forse betaling. Professor Jamie Newbold uit West-Wales wist maar liefst 5 miljoen Britse ponden los te peuteren voor een research-project van zijn Universiteit van Aberystwyth. Research naar de relatie tussen knoflook en het laten van winden dus.

Het klinkt als een toverspreuk voor bij een toverdrank van Harrie Potter, maar de formule van de hoogleraar is gebaseerd op het afzonderen van een component uit knoflook: de Britten noemen het ‘organosulphur’. Het goedje zou geen duivelse krachten, maar methaan-producerende bacteriën in het darmenstelsel van koeien verdrijven. Professor Newbold ving de scheten van de proefdierkoeien op, bestudeerde ze nauwgezet en stelde een afname van 40 procent methaan vast ten opzichte van koeien die zich wijselijk tot gras en klaver beperkten.

Zo’n uitslag is op zich heel mooi. Klimaatdeskundigen weten dat methaan in feite een veel gevaarlijker broeikasgas is dan CO2. De totale landbouw en veeteelt levert een bijdrage van 18 procent aan de totale wereldproductie, een van de redenen waarom het geen slecht idee is een paar keer per week vegetarisch te eten.

De werkzame stof in knoflook is inmiddels door fabrikant Biotech van een productnaam voorzien: Allicin. En producent David Williams berekende dat hij 5,5 ton knoflook nodig zou hebben om een kwart van alle Britse koeien bij te voeren. “Big, big business”, zei Williams. Maar de vraag is welke boer dit wil gaan betalen, ook al zijn de wetenschappers razend enthousiast over het idee om op deze manier de opwarming van de aarde te temperen.

Ook is het maar de vraag of de consument wel zo blij met deze uitvinding is. Het vervelendste van CO2 en methaangas is dat het niet giftig stinkt. Dan zou de wereld wel harder lopen om een einde te maken aan de huidige overproductie. Maar koeien die het knoflookpreparaat slikken, geven de smaak wel degelijk door in de melk. En om nou je melk op te schuimen voor je kostbare Nespresso Lungo om vervolgens iets te drinken dat vaag naar Boursin smaakt, dat wordt zelfs de gekste Britten te gek.

Er is dus inmiddels een onderzoeksverzoek voor een nog onbekend bedrag ingediend om te bezien of er misschien een ander onderdeel van de knoflook net zo effectief tegen winderige Britse koeien is, zonder een vervelend nasmaakje achter te laten…

De website van onze bron